Öncelikle yamaç paraşütünü biraz tanıyalım.
Yamaç paraşütü çok hafif bir hava aracıdır. 4 kısımda incelenir, kubbe ( ana paraşüt ), askı ipleri ( ana paraşütün kolanlara bağlayan ip ), taşıyıcı kolanlar ve harness. ( kuşam tertibatı, bizi 5 noktadan güvenli bir şekilde kanada bağlandığımız aynı zamanda uçarken sandalyede oturuyormuşuz gibi pozisyon kazandıran çanta )
Gelin hep beraber yamaç paraşütünü inceleyelim:
Yamaç paraşütü hava geçirmeyen özel bir kumaştan üretilir. Yamaç paraşütünün on kısmında havayı içerisine alması için hava alıkları mevcuttur ( sel ağızı ) peki bu hava alıkları tam olarak ne işe yarar. Bütün hava araçlarının havada tutunabilmesi , süzülebilmesi için bir aerodinamik yapıda olması gerekmektedir.
Peki nedir bu aerodinamik yapı gözünüzde daha rahat canlanması için yağmur damlasının asimetriğini göz önüne getirmenizi tavsiye ederim. Dikkat ederseniz bütün hava haraçlarının kanat yapıları yarım damla şeklindedir tabi ki aerodinamik bilim dalında bunların bir açıklaması var ama sizi bu bilgilerle sıkmak istemiyorum. Tekrar yamaç paraşütüne dönecek olursak hava alıklarından ( sel ağzından ) giriş yapan hava kanadımızı şişirip o gördüğünüz tam kanat profilini kazanmasını sağlıyor. Artık uçuşa hazırız.
Yamaç paraşütü nasıl uçar?
Yamaç paraşütü motorsuz bir hava aracı olduğu için 0’dan kalkış yapması pek mümkün değil peki uçuş yapabilmemiz için ne gerekiyor? Yamaç paraşütü motoru olmadığı için havada kalış süresini belirleyen etkenler kalkış yaptığı tepenin yüksekliği ve kaldırıcı hava aktiveleridir. Kaldırıcı hava aktivitelerine başka bir yazımızda değineceğiz. Kalkış yaptığımız tepe ne kadar yüksek olursa sadece süzülüşle havada geçireceğimiz süre de o kadar artar.
Yamaç paraşütü nasıl uçar? ‘Bütün hava araçları rüzgâra karşı kalkış ve iniş yapar’ Bütün hava araçlarının belirli bir rüzgâr limiti vardır. Kalkışta ve inişte bu limitlerin önemi büyüktür. Yamaç paraşütünde ise kalkış limitleri maksimum 30 km/s kalkış ve iniş yapabilir (paraşütümüzün sınıfına göre rüzgâr limitleri farklılık gösterebilir. )
Artık uçuşa hazırız
Kalkışa uygun tepe seçilir ve rüzgar kontrol edilir. Evet artık uçuşa hazırız. Paraşütümüzü rüzgara karşı serip iplerimiz kontrol ederiz. Bütün bağlantılarımızı yaptıktan sonra tekrar bağlantı kontrolü yaparız. Her şey tamam… artık kalkış yapmaya hazırız uygun rüzgar aralığında kanadımızın hava alıklarına (sel ağzı) giden kısmında ki ipleri biraz çekerek kanadımızın içerisine hava girişini sağlarız. Kanadımız tam kanat profiliniz kazandıktan ve tepemize geldikten sonra birkaç adım koşarak tepeden ayrılırız. Artık özgürüz…
Artık özgürüz
Havada kalış süremizi kendimiz belirleyebileceğini biliyor muydunuz? kalkış yaptığınız tepenin yapısı, bulunduğunuz bölgede ki iklim ve coğrafi yapı sayesinde uçuşunuzu saatlerce uzatabilirsiniz.
Peki ya nasıl ?
Yamaç paraşütü nasıl uçar? ‘Hava bir akışkandır ve her zaman en kolay yoldan ilerler.’ Birinci olarak yelken uçuşu ( sırt hattı uçuşu ) Yelken uçuşunda tepenin yapısı önemlidir. Rüzgârı karşılaması ve enlemesine uzun olması gerekmektedir. Tepeye vuran rüzgar tepeyi en hızlı ve kısa yoldan aşmak ister. Bu sayede tepenin önünde kaldırıcı bir hat oluşturur işte burası bizim saatlerce uçuş yapmamızı sağlayan yer. Ortalama bir rüzgarda ( 15 km/s) saatlerce tepenin önünde yelken uçuşu yapabiliriz.
Termal aktivite
Termal aktiviteler sayesinde hem havada kalış süremizi uzatmamız ve kalkış noktamızdan daha uzaklara gitmemiz mümkün. Termal aktivite nasıl oluşur? Termal aktivite yer yüzünün ısınmasıyla alakalı bir durumdun ısınan yer yüzünde ki hava kütle halinde yer yüzünden koparak bulut oluşumu için yükselir bizde bu yükselen hava akımın içerisinde 360 derecelik dönüşler yaprak bu yükselen hava akımıyla beraber yükseliriz. Bu hava akımın o günün meteorolojik şartlarına bağlı olarak sadece belirli bir yüksekliğe kadar çıkar. Eğer mesafe uçuşu yapmak istiyorsak. Kalktığımız noktadan daha da ilerlere gitmek istiyorsak bu termal akımın tepe noktasında ayırılıp bir başka termal aktivite bulmak için etraftı taramaya başlarız. Böylelikle coğrafi koşullara bağlı olarak kilometrelerce mesafe gidebiliriz.