İçeriğe geç

Yamaç Paraşütü Tarihi

Yamaç Paraşütü Tarihi;

Genel olarak anlatmak gerekirse Yamaç paraşütü İlk olarak 1980’li yıllarda uçaktan atlanılarak yapılan skydive paraşütçülerinin uçağa gerek kalmadan “nasıl uçarız?” ın arayışı ile başlamıştır (skydive uçaktan atlanılarak serbest düşüş sonrası açılan paraşüt).

Bu arayışın ilk denemeleri ise skydive paraşütleri ile dik yamaçlardan koşarak kalkmaya çalışmaları ile başlamıştır. Bu ilk denemeler çok verimli olmasa da skydive paraşütlerinin yapısını değiştirilmesi gerektiği anlaşılmış oldu.

Kubbe (başımızın üzerindeki duran geniş kumaş parçası): İlk değişiklik kubbenin yapısında başladı 1980 li yıllarda kubbe düzeni tek yüzeyken 1985 – 86 yılları arasında bu dizayn çift katman olarak değiştirildi bu değişiklik süzülme ve havada kalma süresini doğrudan etkiledi tabi.

Kuşam tertibatı (uçarken oturduğumuz koltuklar): Tabi bu değişikliklerden kuşam tertibatı da değişime uğradı. İlk üretilen kuşam tertibatları oldukça hantal ve dayanıklılık açısından pek sağlam değildi. Değişim oturma düzeni ve bağlandı düzeni ile başladı sonrasında ise konfor açısından ağırlık ve hareketi engelleme açısından ufak değişikliklerle devam etti.  Şimdiki kullanılan kuşam tertibatları ise konfor açısında çok rahat 6-7 saatlik uçuşlar yapmanıza izin verir hale getirildi. Ağırlık olarak ise 3 ila 4 kg arasında değişmektedir, hareket açısından üzerinizde kabarık bir mont varmış gibi düşünebilirsiniz.

Yedek paraşütü; Yedek paraşütün kullanımı 1985 li yıllarda başladı. İlk yedek paraşütler paraşütçünün kuşam tertibatından ayrı bir parça olarak kullanılıyordu. Bu sistem 1990 lı yıllarda kuşam tertibatının içerisine yerleştirilerek hem kullanım hem de güvenlik açısından çok daha rahatlatıldı. Şimdiki sistemlerde yedek paraşüt yamaç paraşüt pilotunun kuşam tertibatının içerisine yerleştirilmiş vaziyette. Hem ağırlık, güvenlik ve kullanım koşulları açısından çok iyi durumda.

Günümüzde kullanılan güncel paraşüt malzemeleri en başta güvenlik dayanıklılık ve performans açısında üst seviyedeler. Fethiye Ölüdeniz yamaç paraşütü konusunda dünyanın en fazla ticari uçuş yapılan tescillenmiş yamaç paraşütü alanlarından birisidir. Bu bölgede yaklaşık 250 aktif şekilde her gün birden fazla kez uçuşlar güvenle gerçekleştirilmektedir. Kim bilir önümüzdeki günlerde nasıl bir hal alacak.

İlk paraşütler:

eski-yamac-parasutu eski-yamac-parasutu1

 

Günümüz paraşütleri:

yeni-yamac-parasutuYeni yamaç paraşütü2

Yazar: Koray Koş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tr_TRTurkish
Call Now Button