İçeriğe geç

Tandem Yamaç Paraşütü Pilotluğu Meslek Oldu

Tandem Yamaç Paraşütü Pilotluğu Meslek Oldu

Hali hazırda ticari olarak icra ettiğimiz Tandem yamaç paraşütü mesleği, 29.11.217 tarihli resmi gazete yayınıyla birlikte resmi olarak artık statü kazanmış durumda.

fethiye paragliding

Daha önce spor faaliyeti olarak görünen Tandem yamaç paraşütü pilotluğu: Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın Mesleki Yeterlilik Kurumu’na yaptığı başvuru ile çalışmalarına başlanan sürecin sonunda MYK Yönetim Kurulu’nun 10 Ekim 2017 tarihli ve 2017/84 sayılı kararı ile onaylanan taslak meslek standardı, 29/11/2017 tarihli ve 30255 (Mükerrer) sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

MYK Tandem yamaç paraşütü pilotluğu Ulusal meslek standardı link içeriğindedir.

Bu ne anlama geliyor ?

Mesleki yeterlilik kurumu tarafından Tandem yamaç paraşütü pilotluğu seviye 5 olarak değerlendirildi.

Bunun anlamı artık nitelikli bir iş kolunda çalıştığımız ve sorumluluğumuzun, yaptığımız işin çerçevesinin resmi makamlarca tanınmış olması.
Meslek tanımımız ise şu şekilde: Tandem yamaç paraşütü pilotu, İSG ve çevre koruma önlemleri çerçevesinde; sportif, eğlence ve benzeri amaçlarla yamaç paraşütüyle uçuş gerçekleştirmek isteyen bireylere uçuş sürecinde bilgilendirme yapan, uçuş faaliyetlerinin iş organizasyonu, hazırlık, icra ve tamamlama faaliyetlerini gerçekleştiren, iş süreçlerinin kalitesinin artırılmasına ve bireysel mesleki gelişimine yönelik faaliyetler yürüten nitelikli kişidir.

Tandem yamaç paraşütü pilotluğunun uluslar arası sınırlandırmadaki yeri belirlendi.

Yamaç paraşütü pilotluğu meslek kodu 3153.06 olarak belirlenmiş ve resmi sistemlere eklenmiştir. Hali hazırda sigortalı olanlar yada yeni sigortalı olacaklar bu meslek kodundan sigortalarını yaptırabilirler.
Meslek sınıfımız; Hava taşıtı pilotları ve ilgili yardımcı profesyonel meslek mensupları arasına dahil edilmiştir.

Yeni denetleme mekanizması kuruluyor.

Hali hazırda tandem yamaç paraşütü pilotluğu yapanlar dahil 5 yılda bir yapılacak olan mesleki yeterlilik sınavına girmesi ve başarılı olması gerekiyor. Bu sınavın içeriği net olarak belli değil, görüş alımları devam ediyor. Sınavın teorik ve pratik olarak yapılacağı, pratik yönünün daha ağır olacağı söyleniyor. Sınav yerinin net olmamakla birlikte Babadağ olması planlanıyor. Belgelendirme ile ilgili şuanda sadece Fethiye Ticaret Odası başvuru yapmış. THK vb kurumlarında başvurması bekleniyor. MYK nın aradığı yeterliliğe göre ve sınav içeriğinin belirlenmesinin ardından, seçilmiş olan kurum tarafından ilk sınavın 2018 de yapılması planlıyor. Ancak aldığımız görüşlere göre 2019 a sarkması da söz konusu.

Henüz çok fazla soru işareti var.

Bahsi geçen sınavın tarihi belli değil.
Yeterlilik belgesinde aranacak şartlar net olarak belli değil.
Sınavın kim tarafından yapılacağı belli değil.
Seviye 5 olarak öngörülen meslek dallarının bazılarında ön lisans gerekliliği istenmiş, Tandem yamaç paraşütü pilotluğunda şuan eğitimle ilgili bir belirginlik yok. Sözlü olarak FTO bir mezuniyet aramadıklarını belirtiyor.
Erken emeklilik ile alakalı bir durum şuan için söz konusu değil.
Bu sınava başvuruda aranacak şartlar arasında Ticari tandem pilotluğu T2 sertifikası veya başka bir sertifikası aranıp aranmayacağı bilinmiyor.
Babadağ da herhangi bir kontrol mekanizmasından bahsedilmiyor.
Bazı meslek dallarında yeterlilik belgesi muafiyeti söz konusu, T2 sertifikası sahipleri için şuan böyle bir muafiyet yok gibi görünüyor.

Bu gibi konular şuan için cevapsız görüşülmeye devam ettiği söyleniyor.

Sınav maliyetleri.

MYK yetkilendirme maliyetlerine bakacak olduğumuzda sadece MYK nın yamaç paraşütü pilotlarını sınav edeceği kurumdan talep ettiği ücret 10.000 TL civarında. MYK sınav yapacak kurum için bir çok branşta kişi çalıştırmayı ve hazırlık yapmayı ön gördüğünden, bunun pilotlara muhakkak bir yansıması olacaktır.

Önemli Noktalar.

Yeterlilik standartları arasında yer alan E.1.4 sırasıyla verilen gereklilikte: “Uçuş esnasında, uçuş güvenliğini tehlikeye düşürecek hareketlerden (spiral dalış ve Wingover dışındaki akrobasi hareketleri) kaçınır” ibaresi yer alır. Yani diğer akrobasi hareketlerini yolcuya yapılması yasak haline getirilmiştir.

Kalkışta, inişte ve diğer anlar için yolculara bilgilendirme yapar ibaresi var. Bu ibarenin gerekliliği olarak yabancı diller istenebilir.

E.1.1 sırasıyla verilen gereklilikte: “Meteorolojinin (hava koşulları) uçuşa uygun olup olmadığını değerlendirerek uçuşun
yapılıp yapılmayacağına karar verir.” ibaresi yer alır. Burada denetlemeye gerek olmadığı ve kararın pilot tarafından alındığı sonucu çıkabilir.

Taslak kimler tarafından hazırlandı?

Fethiye ticaret odası, yamaç paraşütü pilotu taslağı için 100′ e yakın kurum ve kişiden bilgi istemiştir. Bunun içinde onlarca üniversitede bulunmaktadır. Teknik bilgiler ise, bölgede çalışmakta olan Celal Yıldız, Faruk Bozkurt ve Cemal Övet tarafından oluşturulmuş. Bunun tam listesi yukarıda linkte verilen ulusal meslek standardı linkinde mevcuttur. Yine bu listede THK ve Sivil havacılıktan da görüş alındığı belirtiliyor.

Bu içerik, Fethiye Ticaret Odası yetkilileri ile yapılan görüşmeler ve yayınladıkları belgeler içeriğinden alınan bilgilerdir. Değişiklikler ve güncellemeler olması söz konusu. Yeni içerikler oluştuğunda düzenlemeler yapılacaktır. Merak ettiğiniz konular için yorum bırakabilirsiniz.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tr_TRTurkish
Call Now Button