Yükseklik ve derinlik algısının yamaç paraşütüne etkisi.
Bu iki algı her zaman birbiri ile karıştırılmıştır yükseklik korkusu olduğunu zanneden milyarlarca insan aslında derinlik korkusu olduğunun farkında değiller. Fethiye Ölüdeniz de yamaç paraşütü yaparken en çok karşılaştığımız durumlardan biridir bu. Kişi uçmaya karar verir dağa çıkarız kalkış pistine vardığımızda uçmaktan çekinmeye başlar. Konuyu biraz daha açmaya çalışalım yükseklik korkusu ve derinlik korkusu nedir açıklamaya çalışalım.
Bu arkadaşın bu konu ile yakından uzaktan alakalı olmadığı bir gerçek :/
Yükseklik korkusu ; yüksek bir yerde bulunma korkusuna denir bu yüksek yer Everest in tepesinden tutunda 10 basamaklı bir merdivene kadar kişiden kişiye değişir. Yükseklik korkusu olan insanların hayat kalitesi de düşmektedir yüksek bir binada oturan arkadaşının evine gitmektense onu terk edebilir. Yada 20 saatlik yolu uçakla gitmek yerine otobüste robokop a dönmek uğruna tercih edebilir.
Yükseklik korkusunun temelinde;
Panik atak
Kontrolün kendisinden çıkması
Kapalı alan korkusu
ölüm korkusu
gibi korkular yer almaktadır. Daha terimsel bir açıklama yapmak gerekirse. Gözün yüksek bir yerden aşağıya bakmasıyla uzaklığı hesaplaya mamasının beyne verdiği mesaj ile ayakların yere temas etmesinin beyne verdiği mesaj beyinde çelişki oluşturur. Yükseklik korkusunun ortaya çıkması da işte bu çelişkiye bağlıdır.
Yükseklik korkusu olan bir kişi uçmayı hayal dahi edemez. Peki Fethiye Ölüdeniz de yamaç paraşütü ile uçmaya karar vermiş bir kişi neden kalkış pistine geldiğinde bu karardan geri dönmek ister.
bence pilotta sorun yok 🙂
Derinlik korkusu: Yüksek bir yere çıktığınızda güvenliğinizi tam olarak almadığınıza inandığınızda yaşadığınız korku. Örneğin yüksek bir gökdelenin parmaklık olmayan çatısındasınız ve çatının tam köşesine hiç bir yerden tutunmadan ayakta durmanız lazım, ufacık bir esinti veya denge kaybı düşmenize sebep olacak. O gökdelenin tepesine çıkar ama o köşeye güvenlik önlemi almadan gidemem diyorsanız evet sizde de derinlik korkusu var demektir.
Aynı örnekte güvenlik kemerini giyim binanın köşesinde horon çekebilirim diyorsanız evet derinlik korkunuz var ama yüksekten korkmuyorsunuz demektir.
Fethiye ölüdeniz de yamaç paraşütü yaparken en çok duyduğumuz şey benim yükseklik korkum var oluyor. Tepeye çıkana kadar bunun olmadığını aslında derinlikten korktuğunu anlatmaya çalışmakla geçiyor.
Yamaç paraşütü için üretilen bütün ekipmanlar defalarca güvenlik testlerinden geçmekte ve sertifikasız hiç bir ürün satılmamaktadır piyasada. Bunu bilmek ve pilota güvenmek korkuları aşmanın ilk adımı. Tepede korkusundan ağlayan tepede bizden kaçan saklanana kadar çok çeşitli tepkiler gördüm. Hepsini de uçmaya ikna ettim 🙂 uçmaya başladıktan 2 dakika sonra hepsinin yüzünde kocaman bir gülümseme ile uçmanın keyfine vardıklarını görmek işte bu çok güzel bir duygu.
Şimdi sizler için harika bir yamaç paraşütü test sayfası oluşturduk. Soruları yanıtlayın Fethiye de paraşüt yapabilir misiniz öğrenin. Fethiye yamaç paraşütü testi.